• Stawiamy na Organizm

Czym grozi brak odpowiednich tłuszczów w diecie?

Aktualizacja: 28 paź 2019

Jak wiesz, tłuszcze to obok węglowodanów i białek główna grupa składników odżywczych, tym samym są one niezbędne – szczególnie dla Organizmu walczącego z chorobą.


Pamiętajmy, że stanowią one główny budulec szpiku kostnego, mózgu, skóry i serca – naszych najważniejszych organów. Mimo to, nadal wiele osób walczących z chorobami przewlekłymi zapomina o wprowadzeniu ich do swojej codziennej diety.



Sprawdźmy więc czym grozi brak odpowiednich tłuszczów i jak może on wpłynąć na nasz organizm?

Brak budulca jakim są tłuszcze oznacza, że żaden z tych organów nie będzie mieć takiej budowy, jaką „zaplanowała” dla niego Matka Natura, a co za tym idzie – układy, nie będą prawidłowo zbudowane, nie będą również odpowiednio pracować.


Dlaczego?


Bo nie dostarczamy substancji strukturalnych zgodnych z zapotrzebowaniem organizmu, czyli fizjologicznych lipidów.


Co to oznacza?


Brak sprawnie działającego układu odpornościowego sprawia, że jesteśmy dużo bardziej narażeni na rozwój infekcji, ale też chorób przewlekłych, jak np. łuszczyca czy reumatoidalne zapalenie stawów. Niewydolny system krwiotwórczy to dużo większe ryzyko rozwoju anemii czy leukopenii. Nieprawidłowe funkcjonowanie skóry oznacza, że tracimy pierwszą linię obrony przed patogenami znajdującymi się w środowisku.

To jednak nie wszystko!

Wspomniane wyżej procesy: odpornościowe, krwiotwórcze, regeneracyjne itp. wymagają regulacji. Odbywa się to na drodze odpowiedniej ekspresji genów; działanie regulujące ma też wiele substancji, wśród których znajdują się tłuszcze (np. witaminy tłuszczowe A i D3); jeszcze inne z tłuszczy powstają (przeciwzapalne rezolwiny, protektyny i marezyny oraz hormony tkankowe – eikozanoidy). Im więcej fizjologicznie zachodzących z udziałem prawidłowych tłuszczy procesów uruchomi organizm, tym lepsza będzie jego kondycja.

Bez odpowiednich lipidów nasz organizm pozbawiony będzie więc kontroli nad swoim funkcjonowaniem, a stąd prosta droga do utraty równowagi biologicznej i rozwoju zaburzeń.

Wszystkie te mechanizmy regulacyjne przyrównać można do włączników i wyłączników pozwalających sterować pracą całego domu – naszego organizmu.


Reasumując, pamiętajmy, że gdy w naszej diecie zabraknie odpowiednich lipidów, będzie to skutkowało:

  • brakiem odpowiedniej budowy narządów w głównej mierze decydujących o naszym zdrowiu;

  • ich niesprawnym działaniem, co w prosty sposób prowadzi do rozwoju chorób lub ich zaostrzeń;

  • brakiem mechanizmów regulujących: prawidłowej ekspresji genów i wytwarzania substancji ochronnych.

W konsekwencji wszystkich powyższych zaburzeń organizm będzie pozbawiony wielu procesów warunkujących zachowanie zdrowia i skuteczną walkę z chorobą.

Najbardziej kompletnym i pełnowartościowym źródłem alkilogliceroli, skwalenu, wielonienasyconych kwasów EPA i DHA omega-3 oraz witamin A i D3 ­jest #BioMarineMedical – kompozycja trzech rodzajów olejów rybich o statusie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.


Wnioski nasuwają się same, prawda?




Jeżeli potrzebujesz się upewnić, czy powinieneś stosować BioMarine®Medical u siebie, skonsultuj to z Ekspertami ds. Żywienia w Chorobach Przewlekłych, lub zobacz jak go stosować.


2,827 wyświetlenia

Zapisz się do Newsletter'a

© 2019 Stawiamy na Organizm.